Zonnewende en feesten van het licht

Leeuwarden - Op 22 december aanstaande om 4:19 uur staat de zonnewende voor de deur of liever gezegd, vanaf de bovengenoemde datum en tijdstip, worden de dagen weer langer. Wat gebeurt er precies? Naarmate de zon schijnbaar in de richting van de Kreeftskeerkring beweegt, worden de dagen op het noordelijk halfrond langer en op het zuidelijk halfrond juist korter. Wanneer de zon schijnbaar naar de Steenbokskeerkring beweegt, is dit andersom. Deze schijnbare beweging keert letterlijk om op het moment van de zonnewende. De winterwende of midwinter (Latijn: solstitium brumalis), luidt het begin van de winter in. De dag is dan het kortst.

Zonnewende en licht?
Wat heeft de zonnewende dan met licht en lichtfeesten te maken? Allereerst zijn de steeds kortere dagen voor kerst, met een uitloop naar februari het volgende jaar, gezellig door de verlichte huizen, tuinen en winkelstraten. Kaarsjes aan, openhaard, zo lang het mag, kerst- en sfeerverlichting. Horeca etablissementen lokken je met gezellig door licht verlichte panden naar binnen. Sfeer is belangrijk, uitstraling en het doel is het verwarmen van de geest, het hart vullen met liefde en warmte voor elkaar. En de harten en hoofden vullen zich met de hoop op een beter jaar, we kijken er reikhalzend naar uit.

In het noorden van Nederland kennen we Sundrum op Terschelling, Holwerd en Ameland. Zo heeft elk eiland wel een midwinterfeest. Denk aan het Oosten waar op de midwinterhoorn wordt geblazen. In Scandinavië wordt het feest van Sint Lucia gevierd. Zo zijn er vele Midwinterse lichtfeesten en is er vaak een verband met Kerstmis. Daarom gaan deze feesten veelal gepaard met het maken van veel licht en vuur. Soms werd een brandend wiel of rad gebruikt, dat de zon symboliseert. Het midwinterse lichtfeest staat onder meer bekend als yule of joelfeest. Daarom gaan we ook  traditioneel knallend het nieuwe jaar in.

De datum voor het christelijke feest van Kerstmis - 25 december - gaat wellicht terug op de datum van de winterzonnewende in de oude Romeinse kalender. Sinds de vierde eeuw na Chr. werd op 25 december het feest van Sol Invictus, de Onoverwinnelijke Zon gevierd. Het christendom heeft die datum vermoedelijk overgenomen omdat Christus met de zon werd geassocieerd. Een vroege Romeinse zonnewende viering waren de saturnaliën ter ere van de god Saturnus, die vanaf de vijfde eeuw v.Chr. op 21 december gehouden zouden zijn.

Verlichting in donkere dagen
Echter voor u zich opmaakt voor de Kerstdagen, na het Sinterklaasfeest, dat er ook mee te maken heeft, vragen wij uw aandacht voor ledverlichting.

Traditionele verlichting, sfeerverlichting in horeca en de detailhandel is goed te vervangen voor ledverlichting en een daaraan gekoppeld lichtmanagementsysteem. Het kan met bedrading DALI en draadloos DALI2. Zelf kent u vast wel het systeem van Philips voor particulieren. Wij richten ons op de zakelijke markt, zoals installateurs, architecten, technisch adviseurs en eindklanten.

Wij wensen u de komende tijd een sfeervolle verlichte omgeving toe!

LEDfactory staat voor u klaar.

Vraag hier uw projectaanvraag aan.

Deel dit bericht