Licht uit een gat in het plafond - Downlighters

LeeuwardenEen inbouwlamp of downlight is een armatuur die in een holle opening in een plafond wordt geïnstaleerd. Wanneer geïnstalleerd lijkt het licht dat uit een gat in het plafond schijnt en het in een neerwaartse richting concentreert als een brede of smalle schijnwerper. De downlighter wordt ook vaak een inbouwspot genoemd.

Nu we weten wat een downlighter is, rijst gelijk de volgende vraag; 'Waar let ik op bij de aanschaf van een downlighter?'

  1. Het merk: bij downlighters zijn er een aantal topmerkingen o.a. Zumtobel (Panos), Philips, Trilux, Fagerhult en onze eigen leveranciers die dezelfde kwaliteit leveren, maar iets onder de prijs van de topmerken zitten. Ieder merk heeft enkele specialiteiten waar men topkwaliteit levert, kost iets meer, maar dan heb je zeker iets goeds!
  2. De maten: de binnen- en buitenmaat doorsnede van het armatuur. Het gat van het oude armatuur van het te vervangen armatuur kan immers kleiner of groter zijn. Groter los je op met zogenaamde fit-ringen.
  3. Flens: dat is het randje dat zichtbaar is met een bepaalde kleur (RAL) die past bij de kleur van het (systeem)plafond. En natuurlijk zonder flens, dus dat het armatuur volledig is weggewerkt.
  4. Lichtstraal of beam: deze kunnen nogal verschillen door de spiegel/optiek in het armatuur. De lichtbron in het armatuur weerkaatst het licht tegen de wanden(spiegel), de beam wordt hierdoor versterkt en/of gevormd.
  5. Lumenpakket: de opsommingen van wat het armatuur kan of in huis heeft. Geeft het aantal Watt aan, hoeveelheid Lumen, IPxx beschermingsgraad, kleur van het licht warm-koud 2700-5000K, of het armatuur dimbaar is met DALI, of het armatuur kantelbaar is, aantal jaren garantie (vanaf 5 jaar is goed) en de branduren. Ook geeft een goed armatuur de UGR waarde (verblinding) aan, CRI/Ra (kleurweergave) en nog enkele belangrijke waarden. Let vooral op de informatie op het productsheet.
  6. Plug & Play: of te wel hoe gemakkelijk en snel het armatuur te installeren is. Het zegt niet alles over de kwaliteit, installateurs hechten hier echter veel waarde aan, vooral bij het installeren van grote aantallen.
  7. Driver: de juiste driver is essentieel en heeft alles met het lumenpakket te maken en de toepassing binnen de ruimte.

Uiteraard kunnen we u niet alle vragen beantwoorden in één nieuwsitem, maar let u alstublieft goed op wat u koopt of bestelt. Er zijn heel veel slechte kwaliteit downlighters op de markt. Laat u goed adviseren!

Vraag uw projectaanvraag hier aan bij LEDfactory.

We know our way with downlighters!

 

Deel dit bericht