Goed om te weten - Deel 5

Leeuwarden - Worstelen met begrippen over ons vakjargon, het zegt u als ondernemer helemaal niets. Herkenbaar? Want hoe kom je er nu achter wat de juiste verlichting is, waarvoor, hoeveel en waar u op dient te letten? Voor de adviseurs en installateurs uit de agrarische sector hebben we alle kennis overzichtelijk weergegeven in de Whitepaper Lichtadvies intensieve veehouderij.

Klik hier om de Whitepaper aan te vragen

Voor degenen die interesse hebben in ledverlichting gaan we aandacht besteden aan specifieke aandachtspunten uit het vak, voor u helder uitgelegd, handig voordat u tot de aanschaf over wil gaan van ledverlichting.

Goed om te weten - uitgelicht: “UGR, Verblinding, Flickering en Lichtmanagementsystemen” (5)

Unified Glare Rating (UGR) van ledverlichting
De UGR-waarde geeft de mate van verblinding aan. Hoe lager de waarde, hoe minder lichthinder de gebruikers of de dieren in de stallen ervaren. De gemiddelde waarde ligt tussen de 15-30. Een lage waarde staat voor weinig verblinding, een waarde onder de 15 geeft de minste verblinding.

Directe of indirecte verblinding
Verblinding kan veroorzaakt worden op twee manieren; direct of indirect. Bij directe verblinding is het de lichtbron die in uw ogen of die van het dier schijnt. Terwijl bij indirecte verblinding sprake is van reflectie op een reflecterend oppervlak. De mate van verblinding is afhankelijk van de grootte van de ruimte en de eigenschappen van de muren/vloer/plafond etc.

Witte muren reflecteren bijvoorbeeld licht en zijn daarmee van invloed op de UGR. De functionaliteit van de ruimte is bepalend. Voor een ruimte waar niet of nauwelijks omhoog wordt gekeken is de UGR minder belangrijk dan in bijvoorbeeld een sporthal. In een stal is een zo laag mogelijke reflectie van belang, in ieder geval dient deze lager te zijn dan UGR 25.

Flickering en Hz netfrequentie
Een knipperende TL geeft een stroboscopisch effect, voor de TL verlichting werd dit in het verleden opgelost met een Voorschakelapparaat (VSA) met een frequentie van 40.000Hz. Een hoge frequentie is niet met het blote oog waarneembaar, uitzondering is een stroboscoop in een discotheek. De flickering heeft een negatief effect op de gezondheid van mens en dier. Veel diersoorten hebben blootgestaan aan flickering door TL verlichting, dit heeft tot veel stress en ook ziekte geleid bij de dieren. Voor dieren, zoals pluimvee en varkens, is een keuze voor nagenoeg flickervrije armaturen essentieel. 

Lichtmanagementsysteem (LMS)
Een systeem dat de armaturen aanstuurt of managet levert een grotere energiebesparing en gebruiksgemak op. Houdt dit in gedachten bij het maken van keuzes aan bewegings- en/of daglichtsensoren in combinatie met gebruikersinterfaces, besturingseenheden en elektronische voorschakelapparaten. Het resultaat is een slimmere installatie die zelfs kan worden aangesloten op een stalcomputer die de aansturing regelt van de andere systemen, zoals de ventilatie, de melkrobot of machine en de automatisch drink- en voersystemen. Het totale geïntegreerde besturings- en of gebouwbeheersysteem voor de agrarische manager van de toekomst komt steeds dichterbij.

Bedrade en onbedrade lichtmanagementsystemen:

  • Bedrade systemen - diminstallatie 1-10 Volt, een kantoorruimte met aanwezigheidsdetectie en/of daglichtregeling, aangestuurd door Digital Addressable Lighting Interface(DALI). Deze LMS’en kunnen onderdeel zijn van een compleet gebouwbeheersysteem.
  • Onbedrade systemen - draadloze systemen zijn sterk in opmars in de verlichtingswereld, maar nog niet van toepassing in de agrarische sector.
     

Klik hier om de Whitepaper aan te vragen

Deel dit bericht