Goed om te weten - Deel 4

Leeuwarden - Worstelen met begrippen over ons vakjargon, het zegt u als ondernemer helemaal niets. Herkenbaar? Want hoe kom je er nu achter wat de juiste verlichting is, waarvoor, hoeveel en waar u op dient te letten? Voor de adviseurs en installateurs uit de agrarische sector hebben we alle kennis overzichtelijk weergegeven in de Whitepaper Lichtadvies intensieve veehouderij.

Klik hier om de Whitepaper aan te vragen

Voor degenen die interesse hebben in ledverlichting gaan we aandacht besteden aan specifieke aandachtspunten uit het vak, voor u helder uitgelegd, handig voordat u tot de aanschaf over wil gaan van ledverlichting.

Goed om te weten - uitgelicht: “Kleurweergave, Kelvin, Kleurnummer en SDCM” (4)

Kleurweergave-index Color Rendering Index/Rationale (CRI/RA)
De CRI/RA waarde geeft het effect van de lichtbron weer op de objecten (muren, wanden,vloeren). Hierbij vergelijkt de leverancier/producent de kleurweergave met dezelfde objecten bij daglicht. De index loopt van 0 t/m 100. Een CRI van 100 is gelijkwaardig aan daglicht en is de optimale kleurweergave. Ledverlichting van goede kwaliteit heeft een kleurweergave van 80-90. De minimale RA waarde voor openbare gebouwen is RA80.

Kelvin
Lichtkleur wordt gemeten in graden Kelvin (K). Hoe lager de waarde, hoe warmer de kleur. Koelwit is 6500K, neutraal wit 4000K, een ongedimde lichtbron 2700K en de Flame lichtbron ongeveer 2300K. De kleur van een led wordt gemeten met behulp van een spectrometer. In de intensieve veehouderij gaat men uit van 4000K.

Kleurnummer
Het kleurnummer is een samenvoeging van de waardes CRI/RA en Kelvin. Het eerste cijfer geeft de kleurweergave index aan en de eerste twee cijfers de lichtkleur. Voorbeeld: Kleur 840, is kleurweergave van 80 of meer, lichtkleur van 4000K.

Standard Deviation of Color Matching (SDCM)
Hoe nauwkeuriger de kleurtemperatuur, hoe hoger de kleurkwaliteit van een led product is. In de MacAdam ellipsen worden deze in de specificatie weergegeven met een gradatie in een schaal van 0–10. Tussen 1 en 3 is het voor het menselijk oog moeilijk om kleurverschillen te zien, voor dieren ligt dit weer anders. Hoger op de schaal zijn direct duidelijke en direct storende verschillen waarneembaar, denk hierbij aan het verlichten van witte oppervlakken.

Let op! De kleurkwaliteit verandert gedurende de verwachte levensduur van het product. Sommige leds hebben een zeer hoge kleurkwaliteit in hun eerste duizend branduren, maar gaan daarna snel achteruit. Het ontwerp van het armatuur is hierbij leidend en de kritieke factor is koeling. Want onvoldoende koeling of te veel spanning op de leds hebben een negatieve invloed op de kleur.

Voorbeeld: Voor buitenverlichting is MacAdam 5 SDCM meestal voldoende, binnenverlichting normaliter MacAdam 2–3 SDCM. Zo heeft een T5/TL-lamp een waarde van MacAdam 4. Een duidelijke trend is echter wel dat de kwaliteit beter is geworden. Voor Pluimvee is de keuze voor een bepaald armatuur, gelet op de kwaliteit van de kleuren leds, essentieel.

Klik hier om de Whitepaper aan te vragen

Deel dit bericht