Goed om te weten - Deel 3

Leeuwarden - Worstelen met begrippen over ons vakjargon, het zegt u als ondernemer helemaal niets. Herkenbaar? Want hoe kom je er nu achter wat de juiste verlichting is, waarvoor, hoeveel en waar u op dient te letten? Voor de adviseurs en installateurs uit de agrarische sector hebben we alle kennis overzichtelijk weergegeven in de Whitepaper Lichtadvies intensieve veehouderij.

Klik hier om de Whitepaper aan te vragen

Voor degenen die interesse hebben in ledverlichting gaan we aandacht besteden aan specifieke aandachtspunten uit het vak, voor u helder uitgelegd, handig voordat u tot de aanschaf over wil gaan van ledverlichting.

Goed om te weten - uitgelicht: “Dimbaar, Temperatuur, Retrofit ledverlichting en Powerfactor” (3)

Dimbaar
Ledverlichting is dimbaar als er een dimtechniek wordt gebruikt die speciaal voor de desbetreffende ledverlichting is ontwikkeld. In vaktermen spreekt men van ‘Compatible’, dat betekent dat het armatuur met het dimsysteem kan communiceren. 

Let op! Bepaalde dimsystemen werken vaak niet goed en verkorten de levensduur. Ga voor een lichtmanagementsysteem of een geavanceerd dimsysteem. Traditionele dimmers voor gloeilampen of armaturen met een E27-fitting zijn niet geschikt voor led verlichtingstechnologie. Het gevolg is dat de armaturen gaan knipperen.

Temperatuur
De omgevingstemperatuur in de stal speelt een grote rol betreffende de levensduur van ledverlichting. Koeling van de led lichtbron is essentieel, want hoe kouder de ruimte, hoe beter dit is voor de levensduur. Kijk vooral naar de koelribben (metaal) op het armatuur als u een armatuur beoordeelt of adviseert. Een hogere temperatuur zorgt niet alleen voor een versnelde slijtage van de driver en leds, maar ook vrij snel daarna voor minder lichtopbrengst.

Retrofit ledverlichting, zoals LED-tubes
Traditionele gloeilampen of TL-buizen worden vaak op visueel gelijkende en passende fittingen aangesloten. Dit zijn retrofit led lampen. Let op! Eigenlijk zijn ze niet geschikt voor ledverlichting, want de elektronica die nodig is om van 230 of 12 volt een bruikbare spanning en stroom om te zetten, maakt de led te warm. De koelmogelijkheden zijn door de fitting beperkt en ze hebben een zeer korte levensduur. Variërend van 15.000 tot 25.000 branduren maximaal. Dus plaats geen retrofit led lichtbron in een gesloten armatuur: de lichtbron wordt simpelweg te warm. Hierdoor is deze ook brandgevaarlijker!

Powerfactor
De powerfactor is het verschil tussen het vermogen en het schijnbaar vermogen (daadwerkelijk verbruik armatuur of lichtbron). Hiermee bepaalt u hoe efficiënt een lichtbron is en hoeveel energie deze kost. Het schijnbare vermogen is altijd hoger dan het daadwerkelijke vermogen. Een led lichtbron/armatuur bevat veel elektronica. Heeft hierdoor een hogere stroomopname dan het feitelijke vermogen. Er is ook stroom nodig voor de elektronica in het armatuur, dus is hier ook sprake van extra stroomverbruik. Is de powerfactor 1 dan verbruikt het armatuur alle energie en is er geen blindvermogen en gaat er dus geen energie verloren. De powerfactor kan nooit hoger zijn dan 1 en is een zeer goede indicator voor wat betreft de kwaliteit van het armatuur. Is de powerfactor hoger dan 0,90, dan is dit een acceptabele waarde en staat deze voor een goede kwaliteitsstandaard.

Klik hier om de Whitepaper aan te vragen

Deel dit bericht