Goed om te weten - Deel 2

Leeuwarden - Worstelen met begrippen over ons vakjargon, het zegt u als ondernemer helemaal niets. Herkenbaar? Want hoe kom je er nu achter wat de juiste verlichting is, waarvoor, hoeveel en waar u op dient te letten? Voor de adviseurs en installateurs uit de agrarische sector hebben we alle kennis overzichtelijk weergegeven in de Whitepaper Lichtadvies intensieve veehouderij.

Klik hier om de Whitepaper aan te vragen

Voor degenen die interesse hebben in ledverlichting gaan we aandacht besteden aan specifieke aandachtspunten uit het vak, voor u helder uitgelegd, handig voordat u tot de aanschaf over wil gaan van ledverlichting.

Goed om te weten - uitgelicht: “Branduren, LB-normering, Extra capaciteit incalculeren en Schone groep in de meterkast” (2)

Branduren
Fabrikanten van led armaturen behoren een gegarandeerd aantal jaren of branduren te vermelden in de specificatie. Het aantal branduren wordt veelal in verhouding met de garantieduur weergegeven. Houdt u vooral rekening met het feit dat bij de meeste armaturen de lichtopbrengst fluctueert, dat wil zeggen dat de lichtopbrengst het eerste jaar ca 90% is en na 5 jaar circa 70%. Goede armaturen blijven langer een lichtopbrengst geven tussen de 90-100% en hebben daarna langer dan 5 jaar een lichtopbrengst van 80%. Ledverlichting dient eerst 100 uur te worden ingebrand op 100% voor de ingebruikname.

LB-normering
De L-waarde geeft de hoeveelheid terugval in lichtopbrengst (lumen) aan in relatie tot de aangegeven levensduur en de B-waarde geeft het percentage weer van het aantal leds in het armatuur die een lagere lichtopbrengst hebben dan de L-waarde.
Voorbeeld: leverancier geeft aan dat de levensduur van het armatuur 50.000 uur bij L70B50 is. De lichtopbrengst na 50.000 uur kent een te verwachten terugval tot 70% en 50% van de geïnstalleerde leds van de originele waarde. L90B10 is beter dan L70B50! 

Extra capaciteit incalculeren
Een lichtplan waarbij de aanbieder overdimensioneert betekent dat bij de calculatie extra capaciteit ingetekend wordt om het verval aan lichtopbrengst te compenseren. De garantietermijn inclusief een gegarandeerd aantal branduren klinkt aantrekkelijk, maar belangrijker is de lichtopbrengst die de lichtbron na een bepaalde periode levert. Er zijn armaturen verkrijgbaar die anticiperen op minder lichtopbrengst naar verloop van tijd, deze smart leds hebben een overcapaciteit en zijn in staat deze te gebruiken.

Schone groep in de meterkast
Bij het installeren van ledverlichting is het advies om met een schone groep te werken. Er is dan minder kans op stroomuitval of een defect in de besturing, hierdoor ontstaan er minder storingen op bestaande systemen, zoals computers. Oorzaak van storingen zijn als gevolg hiervan beter op te sporen. Bovendien voorkomt het ergernissen bij de klanten. Het aantal aan te sluiten armaturen kan aanzienlijk omhoog als er gewerkt wordt met zogenaamde slow startende leds in een schone groep. Deze slow startende leds hebben de eigenschap om gefaseerd op te starten, waardoor de piekspanning langer in tact blijft.

De volledige whitepaper kunt u hier aanvragen

Deel dit bericht