Goed om te weten - Deel 1

Leeuwarden - Worstelen met begrippen over ons vakjargon dat u als ondernemer helemaal niets zegt. Herkenbaar? Want hoe kom je er nu achter wat de juiste verlichting is, waarvoor, hoeveel en waar u op dient te letten? Voor de adviseurs en installateurs uit de agrarische sector hebben we alle kennis overzichtelijk weergegeven in de Whitepaper Lichtadvies intensieve veehouderij.

Klik hier om de Whitepaper aan te vragen

Voor degenen die interesse hebben in ledverlichting gaan we aandacht besteden aan specifieke aandachtspunten uit het vak, voor u helder uitgelegd, handig voordat u tot de aanschaf over wil gaan van ledverlichting.

Goed om te weten - uitgelicht: “Lichtopbrengst, Lumen en Lux” (1)

Lichtopbrengst: de hoeveelheid licht die een armatuur oplevert
De lichtopbrengst die je voor een bepaalde toepassing nodig hebt is leidend bij de keuze. Stel dat het nodig is een bureaublad volgens geldende normen te verlichten en de hoogte van de kantoorruimte 3 meter is. Je weet dan dat als je logisch nadenkt je een armatuur nodig hebt die een bepaalde hoeveelheid licht dient uit te stralen onder gegeven omstandigheden. Als je tussen het aanbod van armaturen kijkt let je op verschil in lichtopbrengst en maak je uiteindelijk een keuze. 

Let hierbij vooral op het begrip Lumen in plaats van Watt. De hoeveelheid Watt zegt namelijk alleen iets over het vermogen, ofwel de energie die de lichtbron verbruikt. Het zegt niets over de lichtopbrengst. Vraag een specialist voor het maken van een goed lichtplan; in een lichtplan is de lumenwaarde leidend. Een ontwerp met een efficiënte lichtoplossing is er één waarbij de daadwerkelijke lichtopbrengst overeenkomt met de benodigde lichthoeveelheid. Het is verplicht voor led fabrikanten de lumen/watt verhouding te vermelden op de specificatie of de productsheet van een armatuur.

Lux is een eenheid van lichtsterkte
De hoeveelheid Lux zegt u hoeveel licht (lumen) er op een bepaald oppervlak terechtkomt. Vaak wordt dit gemeten op 80 cm. van de vloer of neemt men de vloer zelf als uitgangspunt. Er wordt gemeten met een luxmeter. In het lichtplan wordt vooral gelet op de spreiding van het licht, waarbij het ontstaan van schaduw vermeden dient te worden. Kijk eens bij u zelf op het bureau, hoe valt de schaduw? Bij goede armaturen is de lichtsterkte variabel, het lichtniveau kan dan omhoog qua sterkte, er is dan bijvoorbeeld meer licht voor het schoonmaken.

Het verschil tussen lumen en lux?
Lux is de waarde waarover het licht verspreid wordt qua oppervlakte. 

Voorbeeld 1: Een lichtbron van 1.000 lumen, licht verspreid over 1 m², verlicht die vierkante meter met 1.000 lux.
Voorbeeld 2: Een lichtbron van 1.000 lumen, verspreid over 10 m², verlicht die oppervlakte met 100 lux.

De volledige whitepaper kunt u hier aanvragen

Deel dit bericht